Bereken hier uw kostenbesparing
Of bel met onze intakebalie

(7 dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur)

024 - 397 05 50

Nieuws

geplaatst: 18-08-2012

Uitgekiend factureren, hoe dan?

Zeker in deze tijd loont het financieel de moeite om 'op de kleintjes' te letten. Een juiste planning van uw facturering kan u hierbij helpen. Hoe zit dat? Waar moet u dan rekening mee houden?

Openstaande vorderingen. Ongetwijfeld zult u uw openstaande vorderingen goed in de gaten houden en uw debiteuren (eerder) achter de broek zitten. Vorderingen blijven momenteel namelijk wat langer onbetaald en dat terwijl u de centen goed kunt gebruiken.

Ook het risico dat uw afnemer tussentijds in financiële problemen komt, brengt u ertoe secuur op de betalingstermijnen te letten.

Wel al btw afdragen. Anderzijds moet u de door u aan uw afnemer in rekening gebrachte btw wel op tijd voldoen. En dat terwijl die afnemer wellicht nog niet eens aan u heeft betaald. Nog meer beslag dus op uw liquiditeit.

Wanneer factureren? Binnen 15 dagen. Door 'uitgekiend' te factureren kunt u dat leed iets verzachten. Op grond van de wet moet u factureren binnen 15 dagen na de maand waarin u de dienst heeft verricht of de prestatie heeft geleverd.

'Boter bij de vis'. Stel nu dat u maandaangifte doet voor de btw. U levert voor € 500,- een goed aan uw afnemer op 23 oktober 2012. U houdt ervan om snel te factureren, dus per 25 oktober 2012 gaat de factuur aan uw afnemer de deur uit. Op die factuur brengt u het (nieuwe) algemene btw-tarief van 21% in rekening, oftewel: € 105,- btw. Totaal is uw afnemer aan u een bedrag van € 605,- verschuldigd.

Betalingstermijn van 30 dagen. Normaliter hanteert u een betalingstermijn van 30 dagen, dus zou uw afnemer uiterlijk 25 november 2012 moeten betalen. In de huidige economische tijd is het echter niet vreemd als uw afnemer pas na wellicht één of twee aanmaningen ergens eind december betaalt.

Fiscus voorfinancieren. Maar omdat u nog in oktober heeft gefactureerd, moet u die btw wel alvast afdragen aan de Belastingdienst in uw aangifte over de maand oktober 2012. En dat terwijl uw afnemer uw nota voor het geleverde goed nog niet eens heeft voldaan en u dus ook die af te dragen btw nog niet heeft ontvangen.

U zit de Belastingdienst dus gewoon voor te financieren en dat kan de bedoeling toch niet zijn?

Hoe dan wel? Iets later factureren. Als u simpelweg besluit uw factuur niet te dateren op 25 oktober 2012 maar pas te versturen op 1 november 2012, hoeft u de daarin opgenomen btw pas te voldoen op de aangifte over de maand november. Met andere woorden, u hoeft dan pas uiterlijk 31 december 2012 die in rekening gebrachte btw af te dragen aan de Belastingdienst.

Let op. Dit speelt met name voor facturen die één à twee weken voor het einde van het btw-aangiftetijdvak worden verstuurd.

Kwartaalaangifte. Uiteraard geldt het vorenstaande ook als u de btw niet per maand, maar per kwartaal dient af te dragen. Ook dan geldt dat u door een juiste planning van de uit te reiken factuur, een aanslag op uw liquiditeit kunt voorkomen. Door in dat geval de factuur te dateren en uit te reiken in het begin van het nieuwe kwartaal, kunt u de afdracht zo'n drie maanden verlengen.