Bereken hier uw kostenbesparing
Of bel met onze intakebalie

(7 dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur)

024 - 397 05 50

Nieuws

geplaatst: 08-02-2012

Kun je de aftrek voor investeringen in bedrijfs-software claimen?

Investeringen in software kunnen hoog oplopen. Een belangrijke vraag is dan ook of hiervoor investeringsaftrek kan worden geclaimd? Daarbij is onder meer van belang hoe de software mag worden gebruikt in uw bedrijf.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Alleen investeringen waaraan het fiscale label ‘bedrijfsmiddel' kan worden gehangen, komen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Die aftrek bedraagt in 2012:

 

Investeringen KIA
€ 0,- - € 2.300,- 0%
€ 2.300,- - € 55.248,- 28%
€ 55.248,- - € 102.311,- € 15.470,-
€ 102.311,- - € 306.931,- € 15.470,- minus 7,56% van investering boven € 102.311,-
> € 306.931,- 0%

 

Confectie software

Risico bij de koper. Software kan in aanmerking komen voor de KIA indien ten minste de economische eigendom wordt verkregen. Daarvoor moet het risico van waardeverandering en tenietgaan bij de koper liggen. Denk aan veroudering of beschadiging van de software. Bij standaard softwarepakketten waarvoor een eenmalige koopsom wordt betaald, zal dit risico bij de koper liggen zodat daarop KIA kan worden geclaimd.

Let op. Als er een periodieke licentievergoeding voor de verwerving en het gebruik van de software moet worden betaald, geldt de ‘huuranalogie': de periodieke betalingen zijn fiscaal aftrekbaar maar worden niet beschouwd als de verwerving van een bedrijfsmiddel. Geen investeringsaftrek dus.

Maatwerk software

Wie krijgt het auteursrecht? Wordt specifiek voor uw bedrijf software op maat gemaakt en betaalt u daarvoor in één keer de ontwikkelingskosten, dan is in eerste instantie van belang wie het auteursrecht op de software krijgt.

Als dat bij de opdrachtgever (bij u dus) komt te liggen, staat het licht voor de investeringsaftrek op groen. U wordt dan namelijk eigenaar van een bedrijfsmiddel. Let op. Zit het auteursrecht echter bij de softwareleverancier, dan staat het licht op oranje. Van belang is dan hoe de software precies in uw bedrijf gebruikt mag gaan worden.

Tijdelijk gebruiksrecht. Indien uit de voorwaarden waaronder de software ter beschikking wordt gesteld blijkt dat slechts een (tijdelijk) gebruiksrecht is verkregen, kan de fiscus zich op het standpunt stellen dat de betaling aan de softwareleverancier moet worden behandeld als een te activeren kostenpost waarvoor geen investeringsaftrek kan worden gekregen. De tijdelijkheid houdt in dat de opdrachtgever na afloop van het contract met de softwareleverancier geen gebruik meer mag of kan maken van de software.

Niet-tijdelijk gebruiksrecht. Bij een niet-tijdelijk - al dan niet exclusief - gebruiksrecht komt het economisch risico bij de opdrachtgever te liggen. De aankoop van de software kan dan worden beschouwd als een belangrijke kapitaaluitgave die een economisch goed vormt. Voor de investeringsaftrek zit u dan goed. Daaraan hoeft niet af te doen dat de software door de opdrachtgever niet mag worden overgedragen of verveelvoudigd. U blijft economisch eigenaar.

Investeringen in website of webwinkel

In beginsel geldt hier dezelfde benadering als bij software. Als het juridisch eigendom niet kan worden gekregen, is de verwerving met een koopsom van de economische eigendom voldoende om investeringsaftrek te kunnen claimen, mits het contract voor onbepaalde tijd is afgesloten.

Investeringsaftrek op softwarepakketten komt in beeld bij eenmalige betalingen, waardoor een niet-tijdelijk gebruiksrecht op de software wordt verkregen. De aftrekpost kan oplopen naar 28%. Betrek dit in uw afweging tussen aanschaf van de software of een al dan niet tijdelijke licentie.