Bereken hier uw kostenbesparing
Of bel met onze intakebalie

(7 dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur)

024 - 397 05 50

Nieuws

geplaatst: 01-01-2011

Lijfrentepremie op tijd betaald?

Als u lijfrentepremies in aftrek wilt brengen bij uw aangifte inkomstenbelasting over 2011, moeten deze premies ook daadwerkelijk in 2011 door u betaald zijn en niet in het begin van 2012. Bekijk daarom ook tijdig of de premievervaldatum op de lijfrentepolis aangepast moet worden.

Aftrekbare lijfrentepremie.

Een (bancaire) lijfrenteverzekering is een goede mogelijkheid om te sparen voor uw oude dag. De overheid stimuleert dit middels de fiscale aftrekbaarheid van de premies. Pas op het moment dat u uitkeringen uit de verzekering ontvangt, worden deze belast.

Pensioengat.

De aftrekbaarheid van de premie is afhankelijk van de mate van pensioenopbouw. Heeft u in het verleden of heden weinig tot geen pensioen opgebouwd, dan is er sprake van een pensioengat. Om dit te dichten, mag u fiscaal gefacilieerd sparen middels een lijfrente.

Tip.

Dit kan zowel bij een verzekeringsmaatschappij als bij een bank (banksparen).

Uitzondering.

Voor lijfrenteverzekeringen die worden afgesloten vanwege de staking van een inkomstenbelasting onderneming of de omzetting van een fiscale oudedagsreserve (FOR) geldt nog wel een terugwentelingsperiode. Hiervoor blijft de termijn van zes maanden na afloop van het desbetreffende jaar gehandhaafd.